ՔԱՂԱՔԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆ ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ ՄՇԱԿՈՒՅԹ ՍՊՈՐՏ ՄԱՄՈՒԼԻ ՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ ՏՆՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ ՖՈՏՈ ՎԻԴԵՈ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ԻՐԱՎՈՒՆՔ


Ո՞ր մթերքները կարող են օգնել ավելի արագ ապաքինվել COVID-19-ից հետո

ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ

COVID-19 կորոնավիրուսային վարակից հետո շատ հիվանդներ բախվում են մի շարք տհաճ հետեւանքների, ինչպիսիք են հիշողության կորուստը, կենտրոնացումը, հոգնածությունը, մարսողական համակարգի հետ կապված խնդիրները, մազաթափությունը:
Ո՞ր մթերքները կարող են օգնել ավելի արագ ապաքինվել հիվանդությունից եւ հաղթահարել բացասական հետեւանքները:

Սննդաբան Քսենիա Չյորնայան խորհուրդ է տալիս, առաջին հերթին, ամենօրյա սննդակարգից հանել շաքարավազն ու սնձանը, ինչը խանգարելու է աղեստամոքսային տրակտի վերականգնմանը: Բացի այդ, անհրաժեշտ է նվազեցնել կաթնամթերքի եւ ֆերմենտացված կաթնամթերքի քանակը:

Աղիքային միկրոֆլորան կօգնի վերականգնել մանրաթելերով հարուստ մթերքները՝ բանջարեղենը, տերեւավոր կանաչին եւ հատապտուղները:

Քրտինքի եւ մարմնի տհաճ հոտը կորոնավիրուսային վարակի մեկ այլ տարածված հետեւանք է: Դա տեղի է ունենում օրգանիզմի դետոքսիկացման գործընթացների խախտումների պատճառով, որոնց արդյունքում սպիտակուցի, B եւ C խմբերի վիտամինների, երկաթի եւ ցինկի պակաս է զգացվում եւ մազերի, եղունգների եւ մաշկի հետ կապված խնդիրներ են առաջանում:

«Ինչպե՞ս կարող ենք դա վերականգնել: Կիտրոնով ջուր խմելով, եթե ձեր լորձաթաղանթը նորմալ վիճակում է: Բարձրորակ սպիտակուցների օգտագործումը, որը բարձրացնում է աղաթթվի մակարդակը, սնունդը մանրակրկիտ ծամելն է: <...> Ուստի հետեւեք, որպեսզի սննդի յուրաքանչյուր ընդունում բաղկացած լինի սպիտակուցից, մանրաթելից, եւ շատ լավ է, եթե դրանք մուգ կանաչ բանջարեղեն, կանաչեղեն լինել»,- ասաց բժիշկը:

Մասնագետը նաեւ խորհուրդ տվեց ուշադրություն դարձնել դեղաբույսերի վրա, որոնցից շատերը հակավիրուսային հատկություններ ունեն եւ օգնում են վերականգնել ստամոքսի թթվայնությունը, օրինակ՝ կալենդուլան, հազարաթերթիկը եւ եղեսպակը:

Երկաթի եւ վիտամին B12-ի պակասի դեպքում անհրաժեշտ է սննդակարգում ենթամթերքներ ներառել՝ լյարդ, լեզու, փորոքներ, սրտիկներ:

«Կոնցենտրացիայի եւ հիշողության վերականգնման համար որակյալ Օմեգա-3 ճարպեր են անհրաժեշտ: Ոչ միայն դրանք, այլեւ՝ վիտամին A: Այս նյութերը պարունակող սննդամթերքների շարքում են ձողաձկան լյարդը, յուղոտ ձուկը, ձուն, ենթամթերքները: Օմեգա-3 ճարպերի բուսական աղբյուրներն են բուսական, կտավատի յուղը»,- նշել է սննդաբանը:

Կորոնավիրուսային վարակից հետո խորհուրդ է տրվում սննդակարգում հակաբորբոքային ազդեցություն ունեցող սնունդ ներառել: Դրանք են, օրինակ, քրքումը, բանջարեղենը, կանաչեղենը եւ հատապտուղները:

Historical Dates ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ
Most Popular