Հայաստանում Ամանորից առաջ մսամթերքի ստուգումները շուկաներում ուժեղացվել են
ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐMir24.tv-ն գրում է, որ Հայաստանում Ամանորի նախաշեմին ակտիվացել են շուկաները: Տեսուչները շրջում են մսի պասաժներով: Յուրաքանչյուր ապրանք պետք է ունենա փաստաթղթեր, ներառյալ անասնաբուժական ծառայության թույլտվությունը: Ռեյդին մասնակցել է նաև МИР 24-ի թղթակից Լիլիթ Մադունցը։
Տեսուչները շուկաներ են գալիս վաղ առավոտից, երբ առևտուրը բուռն է: Խախտումներ հայտնաբերվեցին գրեթե անմիջապես։ Վաճառողը չուներ կնիքներ և մսի որոշ փաստաթղթեր։ Նախկինում միսը խանութներ էր գալիս հիմնականում ֆերմերներից, ովքեր անասուն էին մորթում իրենց բակերում: Նրանց ոչ ոք չէր ստուգել։ Այժմ սպանդը պետք է տեղի ունենա միայն հատուկ սպանդանոցներում։ «Օրենքն ինքնին լավն է։ Բայց ոչ մի գյուղացի այդպես չի անի՝ կենդանուն բարձել մեքենայի մեջ, հետո գնալ սպանդանոց։ Իսկ եթե ցուլը մե՞ծ է: Անհարմար է»,- ասել է վաճառող Լևոն Սարգսյանը։
Այնուամենայնիվ, շատ ֆերմերներ արդեն հարմարվել են նոր կանոններին: Նախ անասնաբույժից տեղեկանք են ստանում, որ կենդանին առողջ է։ Դրա վրա կա QR կոդ: Առնվազն մեկ փաստաթղթի բացակայության համար վաճառողին սպառնում է տուգանք 50-ից 200 հազար դրամի չափով (10-ից 45 հազար ռուբլի):
«Երբ մեծ ապրանք է՝ մոտ 200 կիլոգրամ, հասնում վաճառասեղանին, ապա անհրաժեշտ է փաստաթուղթ՝ ապրանքի ընդհանուր նկարագրությամբ։ Այն դեպքում, երբ միսը 50-60 կիլոգրամ է, ապա արդեն պիտակավորում է պետք։ Այստեղ ամեն ինչ լրացվում է առցանց, ոչինչ ձեռքով չի արվում»,- ասել է Կոտայքի մարզի Սննդամթերքի անվտանգության տեսչական մարմնի գլխավոր մասնագետ-տեսուչ Հակոբ Ալավերդյանը։
Վաճառողները պարտավոր են 10 օրվա ընթացքում առանց փաստաթղթերի ուտիլիզացներ։ Եթե ժամանակին չհասցնեն կամ նորից բռնվեն այդ գործում, ապա կվճարեն 300 հազար դրամ (60 հազար ռուբլի)։ Երկրի շուկաներում ամենօրյա ստուգումները կտևեն մինչև դեկտեմբերի 29-ը։ Ընդհանուր առմամբ Հայաստանում կա հարյուրից ավելի մասնավոր սպանդանոց։
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Կամո Խաչիկյանը