Ամանորի սեղանի համար սկսել են ելակ հավաքել Հայաստանի ջերմոցներում
ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐMir24.tv-ն գրում է, որ Հայաստանի ջերմոցային տնտեսությունները ելակ են հավաքում: Այս տարի նրանք անցել են աշնանացանի սեզոնին։ Ջերմոցներում աճում են հազվագյուտ սորտեր և նույնիսկ սպիտակ ելակ, որոնք կզարդարեն տոնական սեղանը։ MIR 24-ի թղթակից Աննա Հարությունյանն այցելել է հանրապետության ամենամեծ ջերմոցներից մեկը։
Ելակները սպիտակ են, բայց արդեն քաղցր են։ Սորտը կոչվում է «Florida Pearl»: Այն մշակվել է ԱՄՆ-ում։ Սածիլները ներմուծվում են Իսպանիայից գործընկերոջ միջոցով։ Հատապտուղները տարբերվում են ոչ միայն գույնով։ Սովորական համին ավելացվել են ծիրանի և արքայախնձորի թեթև նոտաներ։
«Ինչպե՞ս կարող ես իմանալ սպիտակ ելակը հասուն է, թե ոչ։ Ամեն ինչ շատ պարզ է՝ պետք է նայեք հատապտուղի ցողուններին։ Եթե դեռ կանաչ են, ուրեմն դեռ պետք է հասունանա, բայց եթե արդեն կարմրել են, ապա կարելի է անմիջապես քաղել ու ուտել»,- պատմել են թղթակցին։
Կոտայքի մարզի այդ ջերմոցում ելակը հասունանում է ամբողջ տարին։ Այստեղ կառուցվել է ջերմոցների բլոկ, տնկվել են ձմեռային սորտեր։ «Սա ծագումով բրիտանական սորտ է, բայց այն մշակվել է Հոլանդիայում, որտեղից էլ տնկիներ ենք ներմուծում։ Պայմանականորեն անվանել ենք «Մորի», որը նշանակում է հատապտուղ կամ ելակ»,- ասել է ջերմոցային տնտեսության տնօրեն Ալեքսան Առաքելյանը։
Ելակի դրախտի տարածքը 11 հա է։ Հատապտուղները աճում են առանց հողի, կոկոսի ենթաշերտի մեջ։ Նրանք ոռոգվում են կաթիլային եղանակով և փոշոտվում իրական իշամեղուների կողմից։ Ֆերմայում աշխատում են նաև այլ միջատներ, մասնավորապես գիշատիչ միջատներ, որոնք փրկում են ելակներին իրական վնասատուներից։
Նույն ֆերմայում աճեցնում են մոշ, ազնվամորի, հաղարջ, փշահաղարջ և հապալաս։ Ջերմոցներում աշխատում է մոտ 250 մարդ։ Մեծամասնությունը կանայք են՝ Կոտայքի մարզի գյուղերի բնակիչներ։ «Ուրախ եմ, որ ապրելով փոքր գյուղում կարող եմ աշխատել նման վայրում։ Այս աշխատանքում ամենադժվարն այն է, որ հատապտուղները քաղելիս չկնճռոտվեն, բայց ամենահաճելին ամեն օր ելակ ուտելու հնարավորությունն է»,- ասել է ջերմոցային աշխատող Գայանե Վանոյանը։
Ֆերմայում տարեկան հավաքվում է մեկուկես հազար տոննա հատապտուղ: Արտադրանքի 95%-ն արտահանվում է Ռուսաստան։
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Կամո Խաչիկյանը