Ահա թե ինչ կկատարվի Ձեր օրգանիզմում, եթե ամեն օր 2 բանան ուտեք. Տեսանյութ
ՎԻԴԵՈՆյութը՝ intermedia24.ru-ի
Հետաքրքիր փաստեր բանանի մասին
Օրական մեկ բանան ուտելով` կարելի է կանխել մեկ հիվանդության առաջացումը, նվազեցնել սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը: Բանանը կանխում է խոլեստերինի մակարդակը, այն էներգիայի աղբյուր է և պարունակում է ինսուլինի մեծ քանակություն: Ձեզ ենք ներկայացնում բանանի մի շարք օգտակար հատկություններ, ինչպես նաև ճիշտ ու սխալ կարծիքներ դրանց մասին:
1. Դեպրեսիա
Հետազոտությունների համաձայն` դեպրեսիա ունեցող մարդկանց համար բանանը եղել է օգտակար միջոց: Բանանն իր մեջ պարունակում է տրիպտոֆանի մեծ չափաբաժին:
Դա սպիտակուցի տեսակ է, որն օրգանիզմում բարձրացնում է սերոտոնինի մակարդակը: Սերոտոնինը բարձր տրամադրության, հանգստի և լիցքաթափման համար պատասխանատու հորմոն է:
Ճիշտ չէ
Տրիպտոֆանն ամինաթթու է, որն առկա է գրեթե բոլոր սպիտակուցներում: Դրա քանակը բանանի մեջ շատ քիչ տոկոս է կազմում և այն, որ կարող է իրականում ազդել տրամադրության վրա, ուղղակի անմտություն է:
2. Անեմիա
Բանանը պարունակում է մեծ քանակությամբ երկաթ, որը խթանում է արյան մեջ հեմոգլոբինի արտադրությունը և կանխում սակավարյունությունը:
Ճիշտ չէ
Խոշոր բանանը պարունակում է 2%- ից էլ ավելի քիչ երկաթ և չի կարող կանխարգելել սակավարյունությունը:
3. Արյան ճնշում
Բանանը պարունակում է մեծ քանակով կալիում, որը դրական ազդեցություն ունի արյան ճնշման դեպքում և կանխում է արյան ճնշման բարձրացումը և սրտխփոցները:
Ճիշտ է
Մեկ բանանը պարունակում է 500 մգ կալիում, որն օրվա նորմայից 10 տոկոսով ավելի է:
4. Մտավոր ակտիվություն
Բրիտանական դպրոցի 200 աշակերտ օրվա ընթացքում մի քանի անգամ կերել է բանան: Հետազոտողները պարզել են, որ կալիում պարունակող այս միրգը լավացնում է ուղեղի աշխատանքը, օգնում կենտրոնանալ:
Ճիշտ է
Այս փաստը համապատասխանում է իրականությանը: Միևնույն ժամանակ պետք է ասել, որ կան սննդի տեսակներ, որոնք նույնպես պարունակում են մեծ քանակով կալիում:
5. Փորկապություն
Իր մեջ պարունակվող բջջանքի շնորհիվ բանանը վերականգնում է աղիների նորմալ աշխատանքը՝ առանց փորկապության դեմ դեղամիջոցներ օգտագործելու:
Ճիշտ չէ
100 գրամ բանանը պարունակում է 2.6 գրամ բջջանք: Նույն քանակությունն առկա է խնձորի, կաղամբի և նարնջի մեջ: Ավելի շատ քանակությամբ բջջանք պարունակում է լոբին՝ 9.5 գրամ, ոլոռը՝ 8 գրամ:
Գինովցած լինելու դեպքում լավ սթափեցնող միջոց է բանանով, կաթով և մեղրով կոկտեյլը: Բանանը թուլացնում է գլխացավը, իսկ մեղրը նվազեցնում է արյան մեջ շաքարի քանակը: Կաթը հանգստացնում է օրգանիզմը և վերականգնում հեղուկի քանակը:
6. Այրոցներ
Բանանն ունի մարսողական համակարգը կարգավորող հատկություն:
Ճիշտ է
Այն իսկապես կարգավորում է մարսողական համակարգը: Բայց եթե որոշել եք այրոցը բուժել ինքնուրույն, ապա դա արեք կաթի և մսի օգնությամբ: Այս երկու մթերքները լավագույն միջոցն են այրոցների դեմ:
7. Սրտխառնոց հղիության ժամանակ
Քանի որ բանանն օգնում է կարգավորել արյան մեջ շաքարի մակարդակը, հետևաբար այն օգնում է ազատվել նաև սրտխառնոցներից:
Ճիշտ է
Ճիշտ է, բայց պետք չէ սրտխառնոցներից ազատվելու համար միշտ բանան օգտագործել: Այն կարելի է օգտագործել նախաճաշին:
8. Նյարդային հիվանդություններ
Վիտամին B-ի բարձր տոկոսը բանանի մեջ օգնում է հանգստացնել նյարդային լարվածությունը:
Ճիշտ չէ
Բանանը պարունակում է շատ քիչ քանակով B6 և B12 վիտամիններ: Ասել, որ այն կօգնի հանգստացնել նյարդային համակարգը, սխալ է:
9. Խոցեր
Բանանն օգտագործվում է որպես դիետիկ սննդատեսակ աղիների խնդիրներ ունենալու դեպքում: Այն կարգավորում է ստամոքսի թթվայնությունը և նվազեցնում ստամոքսի պատերի գրգռվածությունը:
Ճիշտ է
Բանանը պարունակում է այնպիսի տարրեր, որոնք վերացնում են ստամոքսի խոց առաջացնող բակտերիաները: Բանանի օգտակար հատկանիշները թվարկելուց հետո պարզ է, որ այն առողջ դիետայի լավագույն տարբերակներից մեկն է: