ՔԱՂԱՔԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆ ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ ՄՇԱԿՈՒՅԹ ՍՊՈՐՏ ՄԱՄՈՒԼԻ ՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ ՏՆՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ ՖՈՏՈ ՎԻԴԵՈ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ԻՐԱՎՈՒՆՔ


Սուրճի կանոնավոր օգտագործումը կարող է նվազեցնել լյարդի ցիռոզի առաջացման ռիսկը․ F&F

ՎԻԴԵՈ

Չինացի գիտնականները պարզել են, որ սուրճի կանոնավոր օգտագործումը կարող է նվազեցնել երիկամների և լյարդի հիվանդությունների ռիսկը։ Նման ազդեցությունը կապված է ըմպելիքի կենսաբանորեն ակտիվ միացությունների մետաբոլիտների հետ, այլ ոչ թե բուն կոֆեինի կամ առանձին նյութերի։ Աշխատանքի արդյունքները հրապարակվել են Food & Function (F&F) ամսագրում։

Հեղինակները վերլուծել են նախկինում հրապարակված ուսումնասիրությունները այն մասին, թե ըմպելիքի որ բաղադրիչներն են իրականում անցնում արյան հոսք, ինչպես են դրանք վերամշակվում աղիքային միկրոբիոտայի կողմից և որ վերամշակված մոլեկուլներն ունեն արտահայտված կենսաբանական ազդեցություն։ Արդյունքները ցույց են տվել, որ հենց քլորոգենաթթուների, դիտերպենների և այլ միացությունների մետաբոլիտներն են օժտված արտահայտված հակաբորբոքային և հակաօքսիդանտային հատկություններով։

Խոշոր կոհորտային և կլինիկական ուսումնասիրությունների համակարգված տվյալները ցույց են տալիս, որ սուրճի կանոնավոր օգտագործումը կապված է ցիռոզի, հեպատոցելյուլյար քաղցկեղի, լյարդի ոչ ալկոհոլային ճարպային հիվանդության և երիկամների քրոնիկ հիվանդությունների ավելի ցածր ռիսկի հետ։ Ընդ որում, գիտնականների կարծիքով, առանցքային դեր են խաղում ոչ թե ըմպելիքի ելակետային մոլեկուլները, այլ դրանց փոխակերպման արգասիքները, որոնք շրջանառվում են արյան մեջ և ազդում հյուսվածքների վրա։

Պաշտպանիչ ազդեցության ուժի վրա ազդում է նաև պատրաստման եղանակը։ Զտումը, բովման աստիճանը և աղալու պրոցեսը փոխում են ակտիվ միացությունների կոնցենտրացիաները և դրանց կենսամատչելիությունը։ Հետազոտողները նաև ընդգծում են զգալի անհատական փոփոխականությունը։ Նյութափոխանակության գենետիկական առանձնահատկությունները և աղիքի միկրոբիոտայի կազմը կարող են որոշել սուրճի թողած ազդեցությունը։

Historical Dates ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ
Most Popular