Հարուստ բերք. ծիրանի արտահանումը Հայաստանից յոթ անգամ ավելացել է
ՏՆՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆMir24.tv-ն գրում է, որ սեզոնի առաջին հայկական ծիրանն է հայտնվել Ռուսաստանի խանութներում: Ջերմության պատճառով պտուղները հասունացել են սովորականից շուտ: Այժմ հանրապետությունում կա մրգի զանգվածային բերք: MIR 24-ի թղթակից Արփի Մելիքյանը գնացել է այգիներ համտեսելու երկրի ազգային ապրանքանիշը:
Ծիրանը համարվում է հայկական ապրանքանիշ, այն Հայաստանից ամենաշատ արտահանվող միրգն է: Այս տարի աննորմալ շոգի պատճառով պտուղը հասունացել է երկու շաբաթ շուտ: Ծիրանի «Երևանյան» սորտը ոչ միայն գեղեցիկ վաճառվող տեսք ունի, այլ նաև դիմադրում է տեղափոխման ընթացքում երկար ճանապարհորդությանը:
Յուրաքանչյուր ծառ տալիս է տասնյակ կիլոգրամներով ծիրան: Բայց նման առատ բերք հնարավոր է չլիներ: Որոշ շրջաններում գարնանային ցրտերը, կարկուտը և անձրևները փչացրել են նուրբ պտուղների մինչև քառասուն տոկոս:
«Մեր երկիրը քարքարոտ է, և դրանով է բացատրվում պտուղների քաղցրությունը, քան հովիտներում: Այստեղ ամեն ինչ ծաղկում է երկու շաբաթ ուշ, քան, օրինակ, Արարատյան դաշտում, քանի որ մեր գյուղը գտնվում է ծովի մակարդակից 1200 մ բարձրության վրա: Հետևաբար, ցրտահարությունն ու ուժեղ քամին չեն խանգարել ծառի ծաղկելուն», - ասել է տեղի բնակիչ Կարեն Մանուկյանը:
Ֆերմերներն աշխատում են 41 աստիճանի կիզիչ արևի տակ: Հունիսի համար դա ռեկորդային շոգ է: Բայց անհնար է սպասել, մինչ ջերմությունը իջնի. ծիրանը կարող է գունաթափվել, և արտահանողները չեն գնի նման միրգը:
«Այս տարի բերքը որակյալ է, բայց մեկ ծառի պտուղների միայն 5%-ն է վաճառքի համար պիտանի չէ: Այնուամենայնիվ, ամբողջ միրգն է շատ համեղ և հյութեղ, ուստի մենք մնացածը օգտագործում ենք ջեմի կամ չրերի համար», - ասել է տեղի բնակիչ Զարուհի Պարսլամյանը։ Հայաստանում նախորդ տարվա համեմատ ծիրանի արտահանումն աճել է յոթ անգամ: Այս տարի Հայաստանից Եվրասիական տնտեսական միության երկրների շուկաներ արդեն ուղարկվել է գրեթե 12 հազար տոննա պտուղ:
Այժմ Երևանում մեկ կիլոգրամ ծիրանն արժե գրեթե մեկ դոլար:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Կամո Խաչիկյանը