Ո՞ր բանջարեղենն է օգնում կանխել քաղցկեղը. մանրամասներ
ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆԿան քաղցկեղի կանխարգելման տարբեր եղանակներ: Ճիշտ բանջարեղեն ուտելը դրանցից մեկն է:
«Բանջարեղենը, մրգերը և կանաչեղենը պետք է լինեն ամենօրյա սննդակարգի կարևոր մասը: Նրանք օգնում են կանխել քաղցկեղը, քանի որ պարունակում են բազմաթիվ վիտամիններ, հանքանյութեր և հակաօքսիդանտներ: Բացի այդ, սննդակարգը բանջարեղենով և մրգերով լցնելն օգնում է նվազեցնել ընդհանուր կալորիաների ընդունումը, ինչը գիրության կանխարգելումն է, որը, ինչպես հայտնի է, ներառված է քաղցկեղի ռիսկի գործոնների ցանկում։
Ամեն օր խորհուրդ է տրվում ուտել առնվազն 400 գրամ ոչ օսլա պարունակող բանջարեղեն և մրգեր»,- ասում է Կրասնոյարսկի շրջանային ուռուցքաբանական կենտրոնի սկրինինգային ծրագրերի և չարորակ նորագոյացությունների կանխարգելման բաժնի վարիչ Վալերիա Կոմիսարովան։
Որտե՞ղ կան շատ հակաօքսիդանտներ:
Քաղցկեղի կանխարգելման համար առաջին հերթին օգտակար են հակաօքսիդանտներով հարուստ բանջարեղենը՝ բրոկկոլին, կաղամբը, բրյուսելյան կաղամբը, գազարը, լոլիկները, սմբուկը, ճակնդեղը, բուլղարական պղպեղը, արտիճուկը, սպանախը, դդումը, սոխը, սխտորը, կանաչ տերևավոր բանջարեղենը: Լավագույն ազդեցությունն ունենում են թարմ վիճակում կամ կարճ շոգեխաշելուց հետո։
Շատ բետա-կարոտին, որն օրգանիզմում վերածվում է վիտամին A-ի, հայտնաբերված է դեղին պղպեղի, գազարի, դդմի և քաղցր կարտոֆիլի մեջ: Վիտամին A-ն պաշտպանում է հաստ աղիքի, շագանակագեղձի, կրծքագեղձի, թոքերի և ստամոքսի քաղցկեղից։