Այն, ինչ ես փորձել եմ Հայաստանում, Թուրքիայում, Հնդկաստանում և Նեպալում. «Սննդի և համի նկատմամբ վերաբերմունքը բոլորովին այլ է»
ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆՎերջին 2 տարիների ընթացքում ես հասցրել եմ միջինը 2 ամիս ապրել Հայաստանում, Թուրքիայում, Հնդկաստանում և Նեպալում։ Իհարկե, այդ երկրներում վերաբերմունքը սննդի և համի նկատմամբ բոլորովին այլ է։ Անձամբ ինձ այնքան էլ չէր հետաքրքրում, թե կոնկրետ ինչ և ինչ ռեժիմով եմ ուտում, չնայած իմ 30 տարեկան դառնալուց հետո, հենց այն ժամանակ, երբ ես հայտնվեցի Հնդկաստանում, սկսեցի ավելի շատ ուշադրություն դարձնել սննդին: Բացի այդ, այս բոլոր ճամփորդությունների ժամանակ, բացի Նեպալից, ինձ հետ եղել է փոքրիկ երեխա, որն, իհարկե, պարտավորեցնում էր ինձ էլ ավելի ուշադիր լինել խանութների և սրճարանների ապրանքների նկատմամբ։
Միանշանակ կարող եմ ասել, որ իսկապես կարևոր է վերահսկել սննդի կազմը, բայց առանց ֆանատիզմի։ Ես վաղուց եմ նկատել, որ հիմնական խնդիրներ ունենում են նրանք, ովքեր շատ են անհանգստանում իրենց սննդով։ Միջանկյալ ինչ-որ բան պետք է լինի: Հարցին մոտեցեք խելամտորեն, բայց առանց խուճապի։
Այսպիսով, պարզվեց, որ, օրինակ, Հայաստանում ընդհանրապես պետք չէ սննդի բաղադրությունը նայել. ուտելիքի մեծ մասն արդեն իսկ ամենաբարձր որակի է, և նույնիսկ սուպերմարկետների կաթը մի քանի օրից ավելի չի պահպանվում։ Նույնն է Թուրքիայում։ Հնդկաստանում պարզվեց, որ ավելի դժվար է գնահատել արտադրանքի կազմը, բայց, այնուամենայնիվ, չնայած շատերի նախապաշարմունքներին և կարծրատիպերին, Հնդկաստանում կարող եք ազատորեն ուտել տեղական մրգեր և բանջարեղեն, միս և այն, ինչ ցանկանում եք շշալցված, ոչ թե ծորակի ջրով, լավ լվանալուց հետո։ Ահա և բոլոր նախազգուշական միջոցները:
Ամենահամեղ հավը, որը այդքան սիրեց երեխան եփած հավն էր Հնդկաստանում։ Հնդկաստանում կան բլղուրով պատրաստվող շատ սառը շիլաներ, ինչպիսիք են Դալիան, Չապատիին և հսկայական քանակությամբ էկզոտիկ ուտեստներ, օրինակ սպիտակ պանրով և բրոկկոլիով ապուրը: Իհարկե, արքայախնձորն ու պապայան, որոնք ձմռանը խորհրդանշական գումար են արժենում, ուղղակի անհավանական են։
Հայաստանում կան համեղ ծիրան, դեղձ, կաթնամթերք (թան, կաթ, հիանալի պանիրներ (չանախ, սուլգունի, ֆետա), կարկանդակներ և թարմ միս։
Թուրքիայում կան հիասքանչ ոսպով ապուրներ (մերջիմեկ), հավի միս, շիլա, խոտաբույսերով գերազանց թխվածքաբլիթներ, պանիր, աղացած միս և բոլոր տեսակի խորովածներ կամ շաուրմաներ:
Նեպալյան խոհանոցը, տարօրինակ կերպով, ամենատարբերն է բոլորից, քանի որ այն համատեղում է Հնդկաստանի, Չինաստանի և Տիբեթի խոհանոցները:
Իսկ ընդհանրապես սննդի, այդ թվում մանկական սննդի համար ամենահասկանալի երկիրը Հայաստանն է։
Խաղաղություն բոլորին:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Կամո Խաչիկյանը