Ռուսաստանում գնահատվել են կոնյակի արտադրության համար հայկական հումքը փոխարինելու ծրագրերը
ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐGazeta.ru-ն գրում է, որ Ռուսաստանում կոնյակի և բրենդիի 75 %-ն արտադրվում է ներկրվող կոնյակի թորվածքից, որի հիմնական մատակարարը Հայաստանն է, Վրաստանը, որտեղ արդյունաբերությունը փորձում է վերակողմնորոշվել, չի օգնի լրացնել հումքի կարիքը, ասել է Ալկոհոլի դաշնային և տարածաշրջանային շուկաների հետազոտությունների կենտրոնի տնօրեն Վադիմ Դրոբիզը։ Ռուսաստանը նույնպես չի կարողանա մոտ ապագայում անցնել սեփական հումքի, ավելացրել է։
Ավելի վաղ հայտնի էր դարձել հումքի սղության պատճառով Վրաստանից կոնյակի թորման ներմուծումը պարզեցնելու ծրագրերի մասին։ Ավելին, Հայաստանը մնացել է կոնյակի թորվածքի հիմնական մատակարարը, չնայած այն բանին, որ արտադրանքի կեսը ներկրվում էր այլ երկրներից և վաճառվում հայկականի անվան տակ, նշել է փորձագետը։
«Վրացական խնդիրը, այսինքն երկրից թորվածքի ներմուծման պարզեցումը, մեծ արդյունք չի տա։ Վրաստանն այդ հումքի մեծ քանակություն չունի»,- հավելել է նա:
Ռուսաստանում արդյունաբերության ներկայացուցիչներին հանձնարարվել է մինչև 2028 թվականը սկսել հայրենական հումքից կոնյակի արտադրությունը։ Սակայն, ըստ ալկոհոլի շուկայի փորձագետի, դա հնարավոր չէ անել, քանի որ արտադրողները պատրաստ չեն դրան։ Ամեն տարի Ռուսաստանում 5 հազար հեկտար խաղողի այգի է հիմնվում, իսկ կոնյակի ծրագրի համար անհրաժեշտ է 35 հազար, պարզաբանել է նա։ «Ռուսական կոնյակի արտադրությունը 2028 թվականին կնվազի մոտավորապես երեք անգամ պայմանավորված դրանով,- կարծում է Դրոբիզը,- Առնվազն տասը տարի պետք կլինի»։
Հիշեցնենք, որ հոկտեմբերին հայտնի էր դարձել, որ Ռուսաստանում ալկոհոլային խմիչքների, այդ թվում կոնյակի արտադրությունը նվազել է 7,2 %-ով հասնելով 5,9 մլն դեկիլիտրի։ Խնդիրներ են արձանագրվել նաև Հայաստանից ալկոհոլային խմիչքների, մասնավորապես կոնյակի մատակարարման հետ կապված։ Դա պայմանավորված է նրանով, որ ՌԴ Դաշնային մաքսային ծառայությունը խստացրել է Հայաստանից բեռներ տեղափոխող մեքենաների ստուգումները։
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Կամո Խաչիկյանը